11.12.2008
Adoptiolapsesta maksettavan tuen suuruus nousee.

Vuoden alusta nykyistä suurempaa tukea saa Etelä-Afrikasta, Keniasta, Etiopiasta, Filippiineiltä ja Venäjältä adoptoiduista lapsista.

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina asetuksen äitiysavustuksesta ja adoptiotuesta annetun asetuksen muuttamisesta.

Jatkossa eniten tukea, 4 500 euroa, saa adoptioon Kiinasta, Kolumbiasta, Etelä-Afrikasta ja Keniasta. Seuraavaksi eniten eli 3 800 euroa saa adoptioon Etiopiasta, Filippiineiltä ja Venäjältä. Muista maista (lähinnä Intiasta ja Thaimaasta) tulevista lapsista saa tukea 3 000 euroa ja Virosta 1 900 euroa.

Aiemmin esimerkiksi Etelä-Afrikasta tulevasta lapsesta sai tukea 3 000 euroa.

Perheille maksettavalla adoptiotuella katetaan adoptiosta syntyviä kustannuksia, kuten lentolippuja, asiakirjakäännöksiä sekä oleskelua maassa, josta lapsi haetaan. Kustannukset vaihtelevat noin 4 000-16 000:een euroon riippuen siitä, mistä maasta lapsi tulee ja kuinka kauan adoptioprosessi kestää.

Summaa on haluttu nostaa, jotta tuki jakautuisi perheille nykyistä tasaisemmin. Nyt adoptiotuki kattaa noin puolet Virosta tehtävästä adoptiosta, kun Etelä-Afrikasta tulevan lapsen osalta tuki on korvannut vain neljänneksen.

Adoptiotuki maksetaan kerran ja se on veroton.

Suomeen on adoptoitu vuosittain noin kaksi sataa lasta. Määrät ovat kuitenkin olleet vähenemässä, lähinnä siitä syystä, että Kiina on tiukentanut lasten luovutusta. Viime vuonna Suomen adoptoitiin 176 lasta.

Adoptiotukea on maksettu joulukuun alusta 2002. Tuen suuruutta ei ole vielä kertaakaan sen jälkeen muutettu.

Kela maksoi viime vuonna suomalaisvanhemmill
e adoptiotukea yhteensä reilu puoli miljoonaa euroa. Kun korvausta nyt nostettiin, tulee tuki jatkossa maksamaan yhteensä noin 770 000 euroa. Rahat tähän on varattu valtion budjetissa.

Lähde: STT